3 september 2022

Bezienswaardigheden van Waadhoeke

Beleef Waadhoeke vanaf de fiets! Onderstaande bedrijven bieden hun mooie producten en faciliteiten aan tijdens de fietstocht. Verder zie je op deze pagina een aantal bezienswaardigheden die gepasseerd worden tijdens één of meerdere routes. Wanneer je deelneemt aan de Waadhoeke Fietstocht zie je dus niet alleen Waadhoeke maar ervaar en proef je het meteen! Tijdens de route kun je bovendien een korte stop maken bij enkele van deze ondernemers en bezienswaardigheden.

Hastem Hoeve

Hoe voltrekt een transitie van gangbare melkveehouderij naar een volledig natuur inclusief bedrijf zich? Benieuwd hoe wij onze 35 hectare grond inrichten voor agrarisch natuurbeheer en een kruidenrijke leefomgeving voor weidevogels, vlinders, insecten, waterdieren etc creëren? Dat laat Hasthem Hoeve zien! Neem een kijkje op de biologische landbouwboerderij Hastem Hoeve en leer over diverse (oude) graansoorten zoals gerst, vlas, rogge en tarwe. Als het weer het toelaat kunt je bloemen voor thuis meenemen uit de pluktuin!

https://www.friesland.nl/nl/locaties/1794774132/hasthem-hoeve

Montmartre in Menaam

De omgeving van de Sint Lambertuskerk van Menaam verandert in de Parijse wijk Montmartre, met schilderijen van Henk Helmantel in de kerk en werkende kunstenaars in de tuin en d’ Ald Skoalle.

Om 9.30 uur gaat in de kerk, Skilpaed 2, een tentoonstelling open van enkele schilderijen van Henk Helmantel, in samenwerking met het Iconenmuseum te Kampen. Helmantel is een van Nederlands bekendste schilders van stillevens, hij woont en werkt in Westeremden (Gr.) In de bezinningstuin en in gebouwtje d'Ald Skoalle op het kerkhof zijn de Menamer kunstenaars Bettina Weiss, Bonnie Larivelt, Anneke Sinnema, Alie Kielstra en Herman Sinnema aan het werk in hun eigen pop up-atelier. Het evenement sluit om 16.00 uur. De toegang is gratis en voor alle bezoekers is er koffie, thee of limonade. Een vrijwillige bijdrage daarvoor wordt op prijs gesteld. In de kerk staan ook nieuwe informatieborden over de geschiedenis en bijzonderheden van het gebouw, het interieur en het orgel.
 

Waadhoeke Fietstocht-taartje - Ambachtsbakker Siesling Franeker

Dankzij Ambachtsbakker Siesling genieten alle deelnemers van een speciaal ontwikkelde lekkernij. Bij de rustpost in Slappeterp of Wjelsryp proef je Waadhoeke! Nogmaals proberen? Klik op onderstaande link voor openingstijden van de winkel in Franeker.

www.siesling-franeker.ambachtsbakker.nl

Tijdens Waadhoeke Fietstocht 2022 krijgen alle deelnemers het lekkers bij de rustpost! 

Grand Café De Doelen

"Wij vinden de Waadhoeke Fietstocht een prachtig initiatief! Het lokale en laagdrempelige van de fietstocht, in combinatie met een (lokaal) hapje en drankje spreekt ons aan. Daar dragen wij graag aan bij! Bij de start serveren we Us kofje (uit Bolsward)."

Pieter van Dijk - Grand Café De Doelen

www.dedoelen-franeker.nl
T. 0517 383 256

Alle routes starten voor het terras bij Grand Café De Doelen.
 

Minicamping en theetuin Slappeterp

“Onze deelname geeft aan dat we het mooi vinden om mensen in contact te brengen met dit weidse gebied van terpen, terpdorpen, kwelderdijken en vergezichten. Onze theetuin wordt vaak ervaren als een oase na een ferme fietstocht met (tegen)wind zoals dat in NoardWest het geval kan zijn en op dat moment smaakt die eigengemaakte vlierbloesemlimonade extra lekker.”

Wimmy Bouma & Gauke Kuiken

De routes 70 en 110 kilometer doen Minicamping en theetuin Slappeterp aan als rustpost.

www.minicampingslappeterp.nl
T. 0518 451854
 

It feintsje fan Menaam

Wie Menaam zegt, krijgt direct te horen, “Oh ja, It Feintsje fan Menaem”. Velen kennen het liedje van de jongen uit Menaam die op zijn oude fiets door bos en open veld gaat, al zwaaiend naar de meisjes de wijde wereld in. Tijdens Waadhoeke Fietstocht passeert de 40, 70 en 110 kilometer fietstocht het standbeeld in het midden van het dorp Menaam

It Feintsje fan Menaam
 

Bioboer Pieter uit Tzum

In de zomer scharrelen de kippen van Bioboer Pieter vrolijk buiten. Op de ruime weide kunnen ze lekker stofbaden, dit vinden ze heerlijk en doen ze om hun veren te onderhouden en zichzelf te 'wassen'. De fietsers op de routes 19, 40 en 70 kilometer zijn van harte welkom op het erf bij boer Pieter en zijn vrouw Tjitske. Geniet van de natuur, luister naar het verhaal van Pieter én neem natuurlijk een paar heerlijke eitjes mee voor thuis.

https://bioboerpieter.nl
info@bioboerpieter.nl

Fietspont Keimpetille

In de zomermaanden kun je het Van Harinxmakanaal oversteken met deze fietspont. Net onder het dorpje Zweins ligt Keimpetille. Een streekdorp dat ooit verbonden was met de overkant van het van Harinxmakanaal met een  brug (tille). Toen de brug verdween, kwam er een 'overzet' : mensen konden met een bootje naar de overkant. Sinds een paar jaar is het pontje terug, een moderne fietspont met koffiepunt en Toeristische Informatie. Fietsers en wandelaars kunnen nu gemakkelijk van Zweins naar Wjelsryp of andersom. 

https://fietspontkeimpetille.nl 

Tijdens Waadhoeke Fietstocht 2022 maakt de 22 kilometer route gebruik van de fietspont.
 

Klafa Chocola uit Achlum

KLAFA Chocola is gevestigd in de oude zuivelfabriek van Achlum aan de Monnikenweg 20. Een bijzondere locatie waarvan de fundamenten dateren uit 1888. Een pand met de status van beschermd dorpsgezicht en een bijkomend voordeel is dat het pand van zichzelf bijzonder koel is, wat de productie van de producten alleen maar ten goede komt.  Jan Klaver (Eigenaar KLAFA Chocola) is in 1983 begonnen als walser/menger van chocola en is daarna doorgegroeid tot productieleider in de chocolade industrie. KLAFA Chocola staat voor Klaver/Faber-chocola, de achternamen van Jan en zijn vrouw. De deelnemers aan de route 22, 40 en 70  kilometer komen langs de chocolaterie. 

https://www.klafachocola.nl
0517 - 642262 

Tijdens Waadhoeke Fietstocht 2022 genieten alle deelnemers bij de start van een heerlijke chocoladereep. Bjusterbaerlik lekker!
 

B&B Piebengastate Wjelsryp

B&B Piebengastate is de ideale plek om sfeervol te overnachten op het platteland. De prachtige monumentale boerderij ligt op 5 km van Franeker. 

Piebengastate beschikt over 2 sfeervolle kamers. Beide kamers beschikken over heerlijke bedden. Er is gratis Wifi en tv aanwezig. Het luxe uitgebreide ontbijt wordt geserveerd in de gezamenlijke huiskamer, waar het 's avonds ook nog gezellig vertoeven is. Vanuit de huiskamer kunt u het zonnige terras betreden, waar u met mooi weer ook kunt ontbijten. De kamers zijn ook gezamenlijk te huur voor vrienden of familieweekend.

Er is ruime parkeerplaats voor uw auto, maar ook uw motor en fiets kunnen veilig binnen gestald worden.

www.piebengastate.nl

OASTEREIN 4, 8842 LM Wjelsryp
 

Johanneskerk Tzum

Bezoek een monument
In Tzum staat de Johannes kerk met daarnaast de toren uit de 16de eeuw. Met de 72 meter hoge toren is dit de hoogste dorpstoren van Friesland. Een bezoek aan op de toren geeft een prachtig wijds uitzicht over Noordwest Friesland van 31 meter hoogte. De kerk heeft een laatgotische bouwstijl (1548/49). In de kerk is het fraaie  Anthonie Hinz orgel uit 1760 te bewonderen. Ook de preekstoel uit 1699 (gemaakt door Age Jan Monsma uit Sneek) en drie kronen waaronder de grote kroon uit 1650 ( gegoten door Kopergieter Elias van Vliet uit Leeuwarden) is het bekijken waard. In de kerk zijn tijdens Tsjerkepaad (www.tsjerkepaad.nl) schilderijen en beelden te zien van kunstenares Rian Vis van Heemst uit Achlum.

De routes 22, 40 en 70 kilometer passeren de Johanneskerk in Tzum. De kerk is van zaterdag 2 juli tot en met zaterdag 10 september geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur. Tijdens Waadhoeke fietstocht is de kerk al 's ochtends geopend voor alle fietsers.