Waadhoeke Fietstocht

Bezienswaardigheden en streekprodukten van Waadhoeke

Beleef Waadhoeke vanaf de fiets! Onderstaande bedrijven bieden hun mooie producten en faciliteiten aan tijdens de fietstocht. Wanneer je deelneemt aan de Waadhoeke Fietstocht zie je dus niet alleen Waadhoeke maar proef en ervaar je het meteen! Tijdens de route kun je bovendien een korte stop maken bij enkele van deze ondernemers.

Maatschap Bouma fan Kleaster Anjum

Tijdens Waadhoeke Fietstocht ben je van harte welkom op het bedrijf van Familie Bouma. Hier is belangrijkste gewas pootaardappelen en verder uien en tarwe. Ook telen zij mais voor veehouders uit de buurt. Het bedrijf zit op een terpenlijn langs een vroegere slenk van de middelzee(it wiid of de ried genoemd) De grond en het klimaat zijn hier uitermate geschikt voor de teelt van pootgoed. Familie Bouma laat je graag zien hoe de aardappelen verwerkt worden zij laten zien hoe blij de klanten over de gehele wereld zijn met Waadhoekese produkten.

Kleaster Anjum 4, Berlikum

De routes 19, 40 en 110 kilometer passeren de boerderij.

Akkerbouw- & pluimveebedrijf Mts. de Jong

Familie de Jong heet jullie welkom op het akkerbouw- en pluimveebedrijf. Een traditioneel
akkerbouwbedrijf waarbij zij zich focussen op de pootgoedteelt. Daarnaast worden suikerbieten, tarwe, uien, graszaad en veldbonen geteeld. Door de pluimveetak kunnen zij de kringloop in het bedrijf realiseren.

Dongjumerweg 8, Ried

De 19 kilometer route passeert de boerderij van familie de Jong. Kom eens kijken bij de kuikens en alles wat het bedrijf te bieden heeft. Leuk voor kinderen!

Aerdenplaats

Midden in Oude Bildtzijl ligt de Aerden Plaats, een cultureel bezoekerscentrum met vele facetten. Het Archeologisch Steunpunt vertelt over de ontstaansgeschiedenis van dit specifieke gebied. Er is een wisselende groepsexpositie van kunstenaars uit de regio. Tevens kan men de bijbehorende Julianakerk bezichtigen en ook de achtergelegen Vlindertuin is vrij toegankelijk.

www.aerdenplaats.nl
Dominee Schuilingstraat 4-6, Oude Bildtzijl

Tijdens Waadhoeke Fietstocht is de Aerdenplaats geopend en vrij toegankelijk. (Routes 70-110)

D’Ouwesylster

In Oudebildtzijl bevindt zich een melkveehouderij. Van de schapenmelk maken Sietske en Jantsje Elgersma lekkere schapenkaas. Schapenkaas is nog een vrij onbekend product, ze willen graag zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met dit heerlijke product.

Naast de kaas maken zij ook yoghurt, zowel van schapenmelk als van de koeienmelk. Op de boerderij staat een melktap waaruit verse koeienmelk getapt kan worden.

www.facebook.com/DOuweSylster
Van Egmondstraat 27, Oude Bildtzijl

Tijdens Waadhoeke Fietstocht komen we nét niet langs de boerderij maar bij de finish staan Sietske en Jantsje met een kraam met schapenkaas en yoghurt.

Pruimenboomgaard

De boomgaard is in 1998 geplant en uitgegroeid tot grote, grillige pruimenbomen
met maar liefst 320 bomen. Stap van je fiets en neem een kijkje! Naast fruitbomen
en bessenstruiken vind je hier ook bofkippen die de grond bewerken. Bij de finish is Kitty aanwezig met pruimen, pruimensap en pruimenwijn. En anders
fiets je er op een later tijdstip toch nog eens langs?

Tijdens Waadhoeke Fietstocht mag je voor €1,- een kilo pruimen plukken, lekker voor
onderweg! Tijdens Waadhoeke Fietstocht passeren de route 70 en 110km de
pruimenboomgaard.

De pruimen of een vervolgproduct daarvan zijn te zien en kopen bij de
kraampjes op It Sjûkelân bij de finish.

Getswerdersyl

De Getswerdersyl of Getswerderzijl was de noordelijkste sluis in de Slachtedijk in de
Nederlandse provincie Friesland. De sluis (zijl of syl) werd genoemd naar Gaetswert, een terpje in de nabijheid en voor het eerst vermeld in 1407. De sluisdeuren stonden gewoonlijk open en werden alleen gesloten in tijden van nood, zoals bij hevige storm als het gevaar bestond dat de zeewering het kon begeven en de Slachte als slaperdijk het water moest keren. Vandaar de naam keersluis. De sluis had ook een belangrijke rol in de waterbeheersing van Westergo. Overtollig water werd in westelijke richting afgevoerd naar de Waddenzee bij Roptazijl en Harlingen. Als bij aanhoudende westenwind het water naar het oosten werd gestuwd werden de deuren gesloten.

Tijdens Waadhoeke Fietstocht passeren de route 40-70 en 110km
Gerswerdersyl

 

Insectenidylle Griene Dyk

Een insectenidylle biedt een plek voor allerlei insecten, waaronder vlinders en bijen, door middel van wilde bloemen, insectenhotels en meer. Zo’n idylle is sinds oktober 2019 te vinden op de Griene Dyk tussen Minnertsga en Sint Jacobiparochie.

Fietsers op de 40 kilometer route komen via de Griene Dyk, stop ook even bij het informatiebord!
 

Bunker Koehoal - Sédyk

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er aan de zeedijk tussen de woningen Sédyk 4 en 6 en aan de Griene Leane onder Tzummarum op last van de Duitse bezetters een stelling gebouwd die deel uitmaakte van de Duitse luchtverdediging. De 'Ortskommandantur' van de Stelling Koehoal zetelde in Franeker.In de bunker zijn in vitrines verschillende voorwerpen uit de oorlogstijd te zien. Veelal is er sprake van zaken die door de Duitsers werden gebruikt, het was immers een Duitse bunker. Daarnaast is op panelen de rol van de bunker in de luchtverdediging zichtbaar gemaakt.

www.bunkerkoehoal.nl
Sédyk 1, Oosterbierum

Tijdens Waadhoeke Fietstocht is Bunker Koehoal geopend van 9.30-12.30 en vrij toegankelijk (aan route 40-70-110km)
 

Planetenpils - Franeker

"Planetenpils, niet zomaar een biertje! Sinds mei 2016 niet meer weg te denken uit Franeker en omstreken. Een werelds biertje geïnspireerd op Eise Eisinga, grondlegger van het Planetarium. Met het ontwerp word een knipoog gemaakt naar eise Eisinga. De kenmerken op het etiket zijn op meerdere manieren uit te leggen: de sterren verwijzen niet alleen naar de planeten, maar ook naar Franeker als ster van de Elfsteden. Saturnus in de vorm van een pompeblêd benadrukt het Friese karakter,maar het toeval wil ook nog eens dat de planeet Saturnus vernoemd is naar de Romeinse God van de landbouw. Een mooie verwijzing naar de ingrediënten van dit bier. EISKOUD slaat natuurlijk op Eise Eisinga ,maar geeft tevens aan dat ie zo het lekkerste smaakt!"

TSJOCH!

https://www.facebook.com/planetenpils

Tijdens Waadhoeke Fietstocht zit een Planetenpilsje bij de prijs in! 

Franeker Loskop - Ambachtsbakker Siesling Franeker

"Dankzij Ambachtsbakker Siesling genieten alle deelnemers van de unieke Franeker Loskop, ’ s ochtends voor aanvang van de tocht bij een kopje koffie.De Loskop is een hazelnoot-schuimgebakje met een vleugje sinaasappel. Dit geeft de Loskop een typisch Franeker ‘twist’. Sinds mensenheugenis hoort de geur van gekonfijte sinaasappelsnippers immers bij de stad. Een Franeker legende vertelt hoe een woedende professor zijn studenten bekogelt met ‘haselbollen’ en hun daarbij uitscheldt voor ‘Loskoppen’. Eén van de studenten kaatst zo’n gebakje terug, in het gezicht van de theoloog Maccovius. Dit zorgde voor een groot schandaal, want de man was voor de rest van zijn leven aan één oog blind."

www.siesling-franeker.ambachtsbakker.nl

Tijdens Waadhoeke Fietstocht zit de Franeker Loskop bij de prijs in! 
 

Yeb Hettinga Museum - Firdgum

"Het Yeb Hettinga Museum is gevestigd in de oude Skoalle van Firdgum. Dit gebouw is van 1902 tot 1936 als school in gebruik geweest en vervolgens als landbouwschuur in verval geraakt. Lokale boer en amateur  historicus Yeb Hettinga (1938-1999) heeft het gebouw met veel liefde gerestaureerd. Tegenwoordig is het in gebruik als erfgoedmuseum en archeologisch steunpunt, met exposities van schoolspullen, oud landbouwgereedschap en archeologische terpenvondsten. Tevens is er een galerie waar kunst wordt geëxposeerd."

www.yebhettingamuseum.nl

Tijdens Waadhoeke Fietstocht geopend voor publiek - toegangsprijs €3,- pp.
De routes 40 en 110 kilometer passeren het Yeb Hettinga Museum.

Van Harenskerk - St. Annaparochie

"Rembrandt van Rhijn trouwde met Saskia van Uylenburgh in 1634 op deze plek. Van Harenskerk, in 1682 gebouwd, eerste voorbeeld centraalbouw in Friesland. Prachtig eikenhouten interieur, preekstoel, grafkapel van de Van Harens. De Van Harenskerk is zeker een bezoek waard!"

Tijdens Waadhoeke Fietstocht 2021 passeren de routes 70 en 110 km de Van Harenskerk.

www.vanharenskerk.nl

Algemene openingstijden: 25 mei t/m 28 sept zaterdag van 13.00–17.00
 

Grand Café De Doelen

"Wij vinden de waadhoeke fietstocht een prachtig initiatief! Het lokale en laagdrempelige van de fietstocht, in combinatie met een (lokaal) hapje en drankje spreekt ons aan. Daar dragen wij graag aan bij! Bij de start serveren we Us kofje (uit Bolsward)."

Pieter van Dijk - Grand Café De Doelen

www.dedoelen-franeker.nl  0517 383 256
 

Minicamping en theetuin Slappeterp

“Onze deelname geeft aan dat we het mooi vinden om mensen in contact te brengen met dit weidse gebied van terpen, terpdorpen, kwelderdijken en vergezichten. Onze theetuin wordt vaak ervaren als een oase na een ferme fietstocht met (tegen)wind zoals dat in NoardWest het geval kan zijn en op dat moment smaakt die eigengemaakte vlierbloesemlimonade extra lekker.”
 
Wimmy Bouma & Gauke Kuiken

www.minicampingslappeterp.nl  0518 451854

De vlierbloesemlimonade is te proeven tijdens de proeverij op de rustpost.

Dykstrastate Menaam

"Wij doen mee met de Waadhoeke Fietstocht om alle fietsers en andere belangstellenden te laten zien, ruiken en proeven van de (h)eerlijke producten van de Waadhoeke!"
 
Familie Lautenbach, Dykstrastate Menaam

www.friesvleespakket.nl  0518 462641

Familie Lautenbach laat u genieten van een stoofpotje tijdens de proeverij op de rustpost én presenteren hun winkel-aanbod bij de finish op It Sjûkelân.

Streekprodukten van Bildts Genot

"Wij doen mee omdat gezond voedsel en sport nauw met elkaar zijn verbonden. Het één versterkt het ander en andersom. Daarnaast laten wij graag proeven wat de unieke smaak is van onze producten. De regio staat bekend om zijn aardappelen, voornamelijk de Bildtstar. Maar er is veel meer. En dat laten we graag aan iedereen zien en proeven!"

Sjoerd de Jong

www.facebook.com/bildtsgenot  info@bildtsgenot.nl

De aardappelen van Bildts Genot zijn te proeven tijdens de proeverij op de rustpost én presenteren hun aanbod bij de finish op It Sjûkelân.